Blog

Vitra: waar geschiedenis en design samenkomen

geschiedenis vitra

Vitra: waar geschiedenis en design samenkomen

geschiedenis vitra

Bij Vitra draait alles om vakmanschap, innovatie en de lijn tussen verleden en toekomst. De reis begon in 1950, toen het familiebedrijf werd opgericht met een duidelijke visie: design van de hoogste kwaliteit toegankelijk maken voor iedereen. Het design moest het dagelijkse leven verrijken. En die visie blijft tot de dag van vandaag de kern van Vitra. 

Charles & Ray Eames

In de loop der jaren is Vitra uitgegroeid tot een groot internationaal bedrijf en heeft het samengewerkt met enkele van ’s werelds meest getalenteerde ontwerpers. Denk bijvoorbeeld aan Charles & Ray Eames. Dit verhaal begint als Willi Fehlbaum, de oprichter van Vitra, tijdens zijn reis naar de VS stoelen tegenkomt die zijn ontworpen door dit duo. Niet veel later kruisten zijn pad met Charles & Ray Eames waaruit een duurzame vriendschap ontstond. Sindsdien werkt Vitra nauw samen met dit ontwerpers duo met als resultaat de productie van vele klassiekers: meubelen uit een ander tijdperk die nu nog steeds even actueel en vitaal zijn en ons blijven inspireren. Wij zijn verliefd op de Eames Fiberglass chairs de Eames House Bird en de Lounge Chair en Ottoman. 

De Eames Fiberglass chair is een klassiek voorbeeld van modern meubeldesign en staat bekend om zijn innovatieve gebruik van materialen en vormgeving. De Eames House Bird is inmiddels geen vreemde vogel meer maar is uitgegroeid tot een echt designicoon. Ook de Eames Lounge Chair behoort tot een van de meesterwerken. Vitra heeft deze elegante en buitengewoon comfortabele stoel al sinds de jaren 1950 vervaardigd met behoud van vrijwel dezelfde productietechnieken. Echte design icons dus.

ddd6e73b 363a 43f8 a520 6ec057bb96ee 1
eames armchair dar

Verner Panton

Begin jaren 60 start de samenwerking tussen Vitra en Panton. Deze wordt gekenmerkt door gedurfde ontwerpen en grensverleggende concepten. Eén van de meest opvallende resultaten is de Amoebe, kenmerkend door zijn organische vorm en uitgesproken kleuren. Deze fauteuil, geïntroduceerd in 1970, zit laag bij de grond en biedt goed comfort. Het weerspiegelt de uitbundige tijdgeest van de vroege jaren zeventig. Tegenwoordig benadrukken ook de heruitgaven van Panton’s ontwerpen door Vitra en het retrospectief van zijn werk, dat in 2000 werd gepresenteerd door het Vitra Design museum, de unieke band tussen Vitra en Verner Panton. 

0ab5ef84 9a3c 4702 8648 de3fb723b468
amoebe 2 vitra 1

Jean Prouvé

De kennismaking met de Anthony stoel van Jean Prouvé in 1980 markeerde het prille begin van een langdurige relatie tussen Vitra en het werk van de Franse ontwerper. Vanaf 2000 is het zijn dochter, Catherine Prouvé, die zijn nalatenschap in stand houdt. Samen met Vitra begon ze een nauwe samenwerking om alle ontwerpen van haar vader te produceren. Hij had een voorliefde voor staal, maar in de Tweede Wereldoorlog was er een tekort van deze metaalsoort. Daarom begon Prouvé gebruik te maken van andere materialen zoals hout. Een design item die de mooie combinatie tussen staal en hout laat zien is de Standard Chair. Meer dan twee decennia later blijft deze samenwerking nog steeds levendig; Vitra vernieuwt bijvoorbeeld de Standard Chair collectie met nieuwe kleuren.  

Ontwerp zonder titel 32

In 2020 lanceert Vitra hun eerste producten gemaakt van gerecycled plastic en geeft aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Met deze focus introduceert Vitra nieuwe interpretaties van klassiekers en opmerkelijke hedendaagse ontwerpen. 

Geïnspireerd geraakt? Kom een keer langs bij ons in de showroom en denken we graag met je mee!

Meer inspiratie? Lees onze andere blogs.

Geef een reactie