design on stock

Hoekbank, loungebank, chaise longue of elementenbank?

Vind je al die verschillende termen voor zitbanken ook zo verwarrend? Dat valt gelukkig reuze mee. Kijk maar!

Een hoekbank is een bank die aan beide zijden voorzien is van een rug- en armleuning.

Loungebank

Als je kijkt naar ‘gewone’ hoekbanken, kom je ook vaak de loungebank tegen. Of dormeuse zoals dit model ook wel genoemd wordt. De bank heeft een hoek, maar ook een ligelement met een rugleuning. De hoek kun je dus gebruiken om relaxed te liggen (slapen). Maar biedt ook extra zitplaatsen.

Chaise Longue

Een chaise longue (letterlijk: lange stoel) is een ligelement met één arm dat is gekoppeld aan de bank. Deze opstelling heeft een luchtige uitstraling, zit/ligt heerlijk. En kent eigenlijk maar een nadeel: je houdt wat minder zitplaatsen over. Ruimte genoeg om een of twee heerlijke fauteuils toe te voegen? Dan is dat alleen maar leuk natuurlijk!

Elementenbank

Ben je niet zo van de vastigheid, heb je (vage) verhuisplannen, of vind je het leuk om af en toe je interieur om te gooien? Kies dan voor de vrijheid van een elementenbank. Die biedt je optimale flexibiliteit en laat je variëren tot je een ons weegt. Of een woonruimte gevonden hebt 😉

Ga je voor uitstraling of comfort?

Natuurlijk moet je nieuwe bank lekker zitten. Maar ja. Het oog wil ook wat. Je bent dan ook nog niet klaar als je eenmaal bepaald hebt welke vorm jouw nieuwe bank moet hebben. Want moet je bank precies passen in jouw Scandinavisch interieur? Of kies je voor comfort? Denk zowel praktisch als esthetisch. En zoek net zo lang tot je de ideale mix hebt gevonden. Tip? Ga naar een woonwinkel waar ze in ieder geval jouw smaak hebben. Dan vind je gemakkelijker een mooie bank waar je ook nog eens jarenlang lekker op zit…

Size matters!

Een te grote bank in een kleine kamer geeft een ongemakkelijk gevoel. Maar andersom geldt hetzelfde: een kleine bank in een grote woonkamer werkt ook niet. Toch verkijk je je snel op de afmeting van je bank én je huis. Niet jouw schuld: in woonwinkels lijken banken altijd kleiner dan in ‘het echt’. Bepaal dus thuis al goed wat de maat moet zijn. Leg kranten neer in de maat van de bank of – beter nog – zet stoelen neer in dezelfde opstelling als de bank die je zoekt. En vind je het echt moeilijk schatten? Dan kan een goede woonwinkel natuurlijk ook altijd een 2d of 3d interieurontwerp voor je maken.

Stof tot nadenken

Heb je kleine kinderen ( of heb je zelf wel eens een ongelukje )? Kies dan voor een vuilafstotende stof. Zo is wol van nature vettig en water- en dus vuilafstotend. Maar ook veel kunstmatige stoffen zijn vuilafstotend. Maar val je voor een stof die die eigenschap niet heeft? Geen nood. Je kunt je nieuwe bank (vrijwel) altijd met een vuilaftotend middel laten behandelen.

Kleur bekennen

Een muurtje heb je zo geschilderd. Maar de kleur van je vloer of andere vaste elementen in je huis tover je niet zomaar om. Wel even iets om rekening mee te houden dus als je de kleur gaat kiezen van je nieuwe bank. Zo kan een lichte, beige of grijze bank prachtig lijken als je ‘m ziet op een donkere vloer. Maar is de kans groot dat het geheel flets wordt als je ook een lichte kleur op de muur hebt. Een donkere kleur dan maar? Hm. Vooral als ‘ie niet op poten staat, kan zo’n donkere bank erg zwaar ogen. En ook als je een wat kleinere ruimte hebt, is een donkere bank geen aanrader. Een handige tip als je toch van donker houdt? Kijk modellen die minimaal tien centimeter ruimte onder de bank hebben. Zo creëer je gevoelsmatig meer ruimte. En vermijd in een kleine ruimte drukke patronen en zware stoffen maar kies een rustige kleur.

Zoek het in accessoires

Bang dat je bank saai wordt als je het simpel houdt? No worries. Door te kiezen voor een textuurrijke stof in een ingetogen kleur raak je niet snel uitgekeken op je nieuwe bank. En uitpakken met kleur en patronen kan ook met accessoires? Kussens bijvoorbeeld. Maar ook plaids en dekentjes zorgen voor een warm effect in je woonkamer. Die je bovendien een stuk gemakkelijker vervangt dan je nieuwe bank…

 

Verbindende factor

Hoe mooi ze ook zijn: de nodige losse meubels maken nog geen Scandinavisch interieur. Om flow in je interieur te brengen heb je een verbindende factor nodig. Een vloerkleed bijvoorbeeld.  Kies voor een doorlopend, grafisch patroon en zet je (hoek)bank er gedeeltelijk overheen. Dat geeft rust, maar ook sfeer en eenheid aan een interieur. Hoe groter hoe beter? Soms wel. Als je een flink formaat vloerkleed neerlegt, kan je zelfs de hele bank, je salontafel en een paar stoelen op het kleed zetten en definieer je duidelijk je ‘zithoek’.

Breng Flow in je huis met een persoonlijk interieurplan.

Creëer samen met ons je eigen Nordic sfeer.

Interieuradvies?

Get inspired

Deel deze pagina!

Woontrends 2022

Het is je vast wel opgevallen, het interieur is hot en de Social Media staan vol met woontrends en tips.

Zes keer een cosy en toch stylish decemberhuis

Kerst en een Scandinavisch interieur. Twee handen op een buik zou je denken. En met een beetje creativiteit ís dat ook zo.

Speel met de colour-blocking interieurtrend

Speel met de colour-blocking interieurtrend

Egg Chair

Iconische Scandinavische ontwerpen

Als we denken aan het Scandinavisch design, denken we aan praktische en stijlvolle interieurs. Wij nemen je mee door de geschiedenis van het Scandinavische Design!