Uncategorized

Iconische Scandinavische ontwerpen

egg chair 960x720 1

Iconische Scandinavische ontwerpen

Als we denken aan het Scandinavisch design, denken we aan praktische en stijlvolle interieurs. Eenvoud, pure vakmanschap en één met de natuur zijn typische kenmerken van het Scandinavische design. Bekende ontwerpers die Scandinavisch design tot een groot succes hebben gemaakt, zijn onder meer Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Hans Wegner en Verner Panton. Wij nemen je mee door de geschiedenis van het Scandinavische Design en hoe de iconische Scandinavische meubelen tot stand zijn gekomen.
egg-chair-960x720
egg chair 960x720 1
Arne Jacobsen 556x605 1

Terug naar 1914

Het Deense bedrijf “Dekoratic Kunst”, ofwel decoratieve kunst, lanceerde in 1914 een tijdschrift genaamd “Skønvirke”. Dit betekent in de Deense taal “sierlijk werk”. Het tijdschrift werd gelanceerd door de architect Caspar Leuning Borch. Dit tijdschrift werd later de vertegenwoordiger van de nieuwe Deense designbeweging. Hierdoor groeide de stijl door naar een mix van Art Nouveau (Frans) en Jugendstil (Duits).

1930

Een aantal jaar later, in 1930, vond in de Zweedse hoofdstad Stockholm een tentoonstelling plaats waar nieuwe designontwerpen werden getoond. De tentoonstelling “Scandinavian Design” werd ook internationaal vertoond. De tentoonstelling promootte de eenvoudige manier van leven.

1950 – 1960

De ‘gouden jaren’ van het Scandinavische design begonnen in de jaren ‘50 – ‘60 en hebben geleid tot vele iconische ontwerpen. De beroemde Egg chair van Arne Jacobsen, de elegante silhouetten van Hans J Wegner en de lichte meubels van Zweedse ontwerper Bruno Matsson zijn hier een aantal voorbeelden van. Naast de iconische Scandinavische meubelen zien we ook een stijging in het gebruik van Scandinavisch textiel, glaswerk en keramiek. De kleurrijke prints van ontwerpers als Viola Gråsten en Sven Markelius en de bloemmotieven van Josef Frank kennen een fenomenaal succes. Dit succes vond plaats in de late jaren 60 en begin jaren 70 (Flower Power-periode). Deze motieven zijn tot op de dag van vandaag nog steeds in de productie.

hay design 556x742 1

De 21ste eeuw

De iconische Scandinavische klassiekers en begeerde vintage objecten worden tot op de dag van vandaag nog steeds geproduceerd, met name door meubelhuis Fritz Hansen. De klassiekers ‘de vlinderstoel’ en ‘de Egg chair’ zie je dan ook met regelmaat terug in interieurs. Maar ook zijn er in de 21ste eeuw nieuwe Scandinavische designers bijgekomen zoals de bekende merken: Muuto en Hay.

Het Deense interieurmerk Hay staat bekend om zijn moderne meubelen en een aantal ongewone maar innovatieve accessoires. Het merk werd in 2002 opgericht door Rolf Hay, die het Deense Design uit de jaren vijftig en zestig weer nieuw leven in wilde blazen én met succes. Inmiddels zijn er door heel Europa verschillende flagship stores te vinden die deze merken verkopen. Hay is niet alleen sterk in meubeldesign, maar ook in accessoires. Denk aan mooie tafelkleden en kwalitatieve dekbedovertrekken en kussens.

Een klein lesje in het Fins: wist je dat de naam Muuto “nieuw perspectief” betekent? Deze naam sluit goed aan op de Scandinavische ontwerpen in de collectie van Muuto. Dit label is opgericht in 2006 door Peter en Kristian Byrge. Het designlabel bestaat uit prachtige meubels en mooie accessoires. Een van de meest bekende meubels uit de collectie van Muuto is dan ook de Fiber Chair kuipstoel. Ook de rubberen lamp is populair. Mede door zijn eenvoud en de lamp geeft daarnaast je interieur ook echt een kleurrijke boost.

Waar Scandinavisch wonen eerst nog een trend leek, kunnen wij nu met zekerheid zeggen dat Scandinavische design tijdloos is. Scandinavische meubelen kun je met elke woonstijl combineren. Ben jij ook helemaal fan van Scandinavisch wonen? Kom dan eens een kijkje nemen in onze showroom en laat je inspireren door de verschillende Scandinavische interieurontwerpen!

muuto 712x940 1

Advies nodig hoe je het best onze Scandinavische meubelen kunt combineren in je huidige interieur?

Onze interieurstylisten bespreken graag met jou de mogelijkheden aan een mooie Scandinavische tafel!

Interieuradvies aanvragen bij Flow

Wij denken graag met je mee als het gaat bij het inrchten van je nieuwe woning. Maak hiervoor een vrijblijvende afspraak met één van onze interieurstylisten. Onze showroom is namelijk in deze tijd wel op afspraak geopend voor adviezen! Neem dan een kijkje in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op om een interieuradvies gesprek in te plannen.

Geef een reactie