Scandinavische ontwerpers

Zweden, Noorwegen, Finland. Sinds de jaren vijftig hebben alle Scandinavische landen beroemde ontwerpers voortgebracht. Zelfs als je hun namen niet kent, ken je zeker het werk van Alvar Aalto, Eero Arnio en Oiva Toikka…

Deens design on top!

Toch is vooral Denemarken de bakermat van wereldberoemde designers als Arne Jacobsen, Verner Panton en Hans J. Wegner. Hun ontwerpen worden nog steeds over de hele wereld verkocht. Jacobsen wordt wel gezien als de meest invloedrijke architect en ontwerper. Zijn ontwerpen vind je terug in alle designboeken, magazines en musea. Zeker weten dat je zijn beroemdste ontwerp kent: de Egg Chair…

 

Verner Panton (1926-1998) bekent kleur

Zeker zo beroemd als Arne Jacobsen is zijn leerling Verner Panton. Door zijn ontwerpen natuurlijk. Maar meer nog door de vraag die hij zichzelf stelt: vorm of kleur? ‘Kleur’, denkt Panton.

‘Het belangrijkste doel van mijn werk is mensen te prikkelen hun verbeelding te gebruiken. De meeste mensen leven hun leven in sombere, grijs-beige eenheid, doodsbang om kleuren te gebruiken. Door te experimenteren met licht, kleuren, texturen en meubels en gebruik te maken van de laatste technologieën, probeer ik nieuwe mogelijkheden te laten zien, mensen aan te moedigen hun verbeelding te gebruiken en hun omgeving spannender te maken’.

Experimenteel design

De Scandinavische Panton begint te experimenteren met materialen en kleuren. Anders dan anders, maar wel met behoud van functionaliteit en eenvoud. Hij raakt in de ban van kunststof, een voor die tijd nieuw materiaal. En ontwerpt in 1960 zijn wereldberoemde Panton Chair. De eerste stoel die helemaal uit één stuk kunststof vervaardigd is.

Sensationeel design

Eind jaren zestig neemt Vitra Pantons ontwerp in productie. De stoel blijkt een sensatie, wint prijs na prijs en is nog comfortabel ook. Het resultaat van de vrijdragende constructie van licht flexibel materiaal en de karakteristieke vorm die aan een mens doet denken. Leuk weetje? Eén van de eerste exemplaren staat nog altijd in het Museum of Modern Art in New York, ook wel bekend als MoMa.

Een ware koploper

Om te komen tot de huidige uitvoering doorloopt de stoel vele productiefasen. Verner was zijn tijd zo ver vooruit dat de productie met de toenmalige technieken nog veel problemen gaf. Pas in 1999 lukte het Vitra om de Panton te produceren volgens het oorspronkelijke ontwerp: gemaakt van duurzame, doorgeverfde kunststof met een matglanzende afwerking.

Ken je de Flowerpot ?

Ook de FlowerPot – geproduceerd door &Tradition – is een designklassieker. Een halve eeuw na zijn introductie floreert de hang- en tafellamp nog als geen ander. En terecht als je het ons vraagt: het design van de FlowerPot is van wiskundige precisie: de onderste bol is in grootte precies de helft van de bovenste. De metalen schalen zijn exact tegenover elkaar geplaatst waardoor het licht op een zachte manier verspreid wordt. De hanglamp is er in elf kleuren, van knal tot pastel. Toch vinden wij de originele mosterdkleur nog steeds de mooiste…

| Blog Ken je klassiekers Flow Rotterdam Flowerpot | Blog Ken je klassiekers Flow Rotterdam

Go Flow!

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet en hoe mooier het wordt. Je kijkt je ogen uit. Zeker als er zoveel moois te zien is als bij Flow Lab in Rotterdam. Met zo’n 2000m2 de grootste Nordic hotspot van Nederland en home for Scandinavian design addicts. Zo maak je van woonshoppen een bijna museale ervaring. Wanneer maak jij een middag vrij om aan je klassiekers te werken?

Get inspired

Get inspired

Breng Flow in je huis met een persoonlijk interieurplan.

Creëer samen met ons je eigen Nordic sfeer. 

Kom in jouw flow

Deel deze pagina!

Woontrends 2022

Het is je vast wel opgevallen, het interieur is hot en de Social Media staan vol met woontrends en tips.

Zes keer een cosy en toch stylish decemberhuis

Kerst en een Scandinavisch interieur. Twee handen op een buik zou je denken. En met een beetje creativiteit ís dat ook zo.

Speel met de colour-blocking interieurtrend

Speel met de colour-blocking interieurtrend

Egg Chair

Iconische Scandinavische ontwerpen

Als we denken aan het Scandinavisch design, denken we aan praktische en stijlvolle interieurs. Wij nemen je mee door de geschiedenis van het Scandinavische Design!