Egg Chair Arne Jacobsen

Terug naar 1914

Het Deense bedrijf “Dekoratic Kunst”, ofwel decoratieve kunst, lanceerde in 1914 een tijdschrift genaamd “Skønvirke”. Dit betekent in de Deense taal “sierlijk werk”. Het tijdschrift werd gelanceerd door de architect Caspar Leuning Borch. Dit tijdschrift werd later de vertegenwoordiger van de nieuwe Deense designbeweging. Hierdoor groeide de stijl door naar een mix van Art Nouveau (Frans) en Jugendstil (Duits).

1930 

Een aantal jaar later, in 1930, vond in de Zweedse hoofdstad Stockholm een tentoonstelling plaats waar nieuwe designontwerpen werden getoond. De tentoonstelling “Scandinavian Design” werd ook internationaal vertoond. De tentoonstelling promootte de eenvoudige manier van leven.

1950 – 1960

De ‘gouden jaren’ van het Scandinavische design begonnen in de jaren ‘50 – ‘60 en hebben geleid tot vele iconische ontwerpen. De beroemde Egg chair van Arne Jacobsen, de elegante silhouetten van Hans J Wegner en de lichte meubels van Zweedse ontwerper Bruno Matsson zijn hier een aantal voorbeelden van. Naast de iconische Scandinavische meubelen zien we ook een stijging in het gebruik van Scandinavisch textiel, glaswerk en keramiek. De kleurrijke prints van ontwerpers als Viola Gråsten en Sven Markelius en de bloemmotieven van Josef Frank kennen een fenomenaal succes. Dit succes vond plaats in de late jaren 60 en begin jaren 70 (Flower Power-periode). Deze motieven zijn tot op de dag van vandaag nog steeds in de productie.

Hay

De 21ste eeuw

De iconische Scandinavische klassiekers en begeerde vintage objecten worden tot op de dag van vandaag nog steeds geproduceerd, met name door meubelhuis Fritz Hansen. De klassiekers ‘de vlinderstoel’ en ‘de Egg chair’ zie je dan ook met regelmaat terug in interieurs. Maar ook zijn er in de 21ste eeuw nieuwe Scandinavische designers bijgekomen zoals de bekende merken: Muuto en Hay.

Het Deense interieurmerk Hay staat bekend om zijn moderne meubelen en een aantal ongewone maar innovatieve accessoires. Het merk werd in 2002 opgericht door Rolf Hay, die het Deense Design uit de jaren vijftig en zestig weer nieuw leven in wilde blazen én met succes. Inmiddels zijn er door heel Europa verschillende flagship stores te vinden die deze merken verkopen. Hay is niet alleen sterk in meubeldesign, maar ook in accessoires. Denk aan mooie tafelkleden en kwalitatieve dekbedovertrekken en kussens.

Een klein lesje in het Fins: wist je dat de naam Muuto “nieuw perspectief” betekent? Deze naam sluit goed aan op de Scandinavische ontwerpen in de collectie van Muuto. Dit label is opgericht in 2006 door Peter en Kristian Byrge. Het designlabel bestaat uit prachtige meubels en mooie accessoires. Een van de meest bekende meubels uit de collectie van Muuto is dan ook de Fiber Chair kuipstoel. Ook de rubberen lamp is populair. Mede door zijn eenvoud en de lamp geeft daarnaast je interieur ook echt een kleurrijke boost.

Waar Scandinavisch wonen eerst nog een trend leek, kunnen wij nu met zekerheid zeggen dat Scandinavische design tijdloos is. Scandinavische meubelen kun je met elke woonstijl combineren. Ben jij ook helemaal fan van Scandinavisch wonen? Kom dan eens een kijkje nemen in onze showroom en laat je inspireren door de verschillende Scandinavische interieurontwerpen!

Muuto

Advies nodig hoe je het best onze Scandinavische meubelen kunt combineren in je huidige interieur?

Onze interieurstylisten bespreken graag met jou de mogelijkheden aan een mooie Scandinavische tafel!

Interieuradvies aanvragen bij Flow

Wij denken graag met je mee als het gaat bij het inrchten van je nieuwe woning. Maak hiervoor een vrijblijvende afspraak met één van onze interieurstylisten. Onze showroom is namelijk in deze tijd wel op afspraak geopend voor adviezen! Neem dan een kijkje in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op om een interieuradvies gesprek in te plannen.

Interieuradvies Aanvragen

Get inspired

Deel deze pagina!

Moodboard

Stappenplan inrichten nieuwbouwwoning

Ben je er helemaal klaar voor om te beginnen met het inrichten van je nieuwbouwwoning? Lees hier tips voor het inrichten van je nieuwbouwwoning

Pumpkin Ligne Roset

De 5 must have meubelen van Ligne Roset

Tijdloze en luxe designmeubelen, dàt is waar het merk Ligne Roset voor staat. Met hun mooie designs is elk meubelstuk een echte eye-catcher voor in jouw interieur.

Tips voor het kiezen van een bank

Ben jij op zoek naar een nieuwe bank voor je woonkamer? Lees hier tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een bank

Scandinavische tuin

Scandinavian Gardens, een oase van rust!

Wil jij ook heerlijk genieten van het zonnetje en het mooie weer in je Scandinavische tuin? Maar wat is nou precies een Scandinavische tuin? Lees snel verder!