Japandi Scandinavisch Interieur

Wat is Japandi?

Japandi klinkt heel bijzonder en nieuw, maar is simpelweg een combinatie van de interieurstijlen uit Japan en Scandinavië. Hoewel deze gebieden op het eerste gezicht heel verschillend lijken en mijlenver uit elkaar liggen, zien we in het interieur veel overeenkomsten, zoals licht, zen, rust en minimalisme. Hoe deze stijlen elkaar hebben gevonden én hoe je ze het beste kunt toepassen, lees je verder in deze blog!

Combineren van de Japanse en Scandinavische woonstijl

De woonstijlen komen bij elkaar in hun liefde voor het ambachtelijke handwerk en design. Het Scandinavische interieur kenmerkt zich door haar lichte pastelkleuren, zachte materialen, licht hout en strak design, en is al in menig huis terug te vinden. In onze showroom Flow Lab vind je een ruim aanbod van Scandinavisch design van o.a. Hay, Muuto, Carl Hansen, Ferm Living en Secto Design.

Maar daarentegen is ook de Japanse woonstijl sterk in opkomst. Bijvoorbeeld het gebruik van prachtig gestileerde vogelfiguren op behang, waarbij zwarte minimalistische accessoires meteen voor die bijzondere Japan-sfeer zorgen. Of de Japanse lampion-achtige lampen die we ook terugvinden bij veel Scandinavische designers. Denk bijvoorbeeld aan de Formakami lampen uit de collectie van &Tradition, maar ook de serie Strand van Muuto

Wij zien dus genoeg overeenkomsten en daarmee kansen voor unieke combinaties! Door beide stijlen met elkaar te combineren ontstaat er een totaal nieuwe woonsfeer in het moderne interieur. Waarbij de strakkere lijnen en de organische vormen een perfecte balans vormen. 

Japandi Scandinavisch Interieur Japandi Scandinavisch Interieur
Japandi Scandinavisch Interieur Japandi Scandinavisch Interieur

Japandi interieur in je woonkamer? Zo doe je dat!

Combineer de Japanse invloeden met licht hout en de Japandi-sfeer is geboren. Als je al dat lichte hout, minimalisme en zwart een beetje saai vindt, kun je ervoor kiezen om accenten in terra-roze toe te voegen. Dit is een kleur die veel in Japanse illustraties wordt gebruikt. 

Een laag ’daybed’ is nog zo’n typerend en toch heel fijn meubelstuk dat je in beide interieurtrends tegenkomt. Deze hoort dus echt thuis in de Japandi stijl. Bijvoorbeeld het daybed Turn van Ferm Living

Scandinavisch wonen is het inmiddels bekende hygge: plezier vinden in kleine simpele zaken. In Japan hebben ze het over ’wabi-sabi’; schoonheid vinden in imperfectie. Bijvoorbeeld kintsugi, de kunst van het repareren van gebroken keramiek met duidelijk zichtbare goudlak.

Tips voor de beginnende Japandi addict.


Kies voor zachte materialen

In beide stijlen worden zachte materialen toegepast. Zachte vloerkleden, velvet kussens in pastelkleuren en wollen plaids die je omarmen. Combineer dit met een bamboebehang om diepte te creëren en je hebt de perfecte Japandi mix!

Pas organische vormen toe

Met organische vormen benadruk je de zachtheid in het interieur. Dit vormt een prachtige combinatie met de grafische prints uit het Scandinavische interieur. Het minimalistische karakter van de Japandi stijl wordt hiermee nóg levendiger. Durf jij ook mee te gaan in de trend van ronde banken? De Aztec van Montis is dan precies wat je zoekt!

Houd het bij neutrale kleuren

Houd je basis neutraal door te kiezen voor warme kleuren als zand, beige/grijs en zachte pastels. Hieraan kun je vervolgens heel gedoseerd een accentkleur toevoegen, zoals de kleur aubergine of mosterd. Bekijk ter inspiratie eens het mooie Eijffinger Waterfront behang. De perfecte toevoeging! 

Niet te veel accessoires

Liever een paar mooie design accessoires, dan kasten vol spullen. Een mooie vaas met een paar takken zoals de Ikebana vaas van Fritz Hansen komt dan volledig tot zijn recht. Of de verzameling van vazen van Raawii met hun prachtige vormen en kleuren, dit is vaak al meer dan genoeg! Want remember, less is more!

 

Japandi Scandinavisch Interieur Japandi Scandinavisch Interieur
Japandi Scandinavisch Interieur
Japandi Scandinavisch Interieur

Interieuradvies aanvragen bij Flow

Ben jij benieuwd of de Japandi woonstijl iets voor jou is? Neem dan een kijkje in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op om een interieuradvies gesprek in te plannen. Wij brengen jou binnen no-time op ideeën om jouw woning een Japandi touch te geven!

Interieuradvies Aanvragen

Get inspired

Deel deze pagina!

Woontrends 2022

Het is je vast wel opgevallen, het interieur is hot en de Social Media staan vol met woontrends en tips.

Zes keer een cosy en toch stylish decemberhuis

Kerst en een Scandinavisch interieur. Twee handen op een buik zou je denken. En met een beetje creativiteit ís dat ook zo.

Speel met de colour-blocking interieurtrend

Speel met de colour-blocking interieurtrend

Egg Chair

Iconische Scandinavische ontwerpen

Als we denken aan het Scandinavisch design, denken we aan praktische en stijlvolle interieurs. Wij nemen je mee door de geschiedenis van het Scandinavische Design!