Blog

Mindful with Flow

1 scaled

Mindful with Flow

1

Het lijkt soms wel of we allemaal druk en gehaast zijn. Werk, kinderen, sport, mailtjes, piepende horloges. Er zijn zo veel prikkels die onze aandacht vragen. De grens tussen werk en privé vervaagt. Om burn-out of andere klachten te voorkomen moeten we de balans opzoeken. Dat weten we natuurlijk allang, maar het in de praktijk brengen ervan blijft lastig. Dat hoeft niet alleen aan de hand van meditatie en mindfulness. Ook je interieur kan helpen. Een thuis omgeving waar je helemaal tot rust kunt komen om weer op te laden is een heel goed begin. Hoe pak je dat aan?

8 1

Zorg voor een opgeruimde omgeving

Het is een goed idee is om te beginnen met opruimen. In een opgeruimd huis heeft je hoofd meer ruimte. En denk daarbij niet alleen aan organiseren van je spullen. Doe ook al je overbodige spullen weg. Dat geeft je letterlijk en figuurlijk meer bewegingsruimte. Vraag je bij elk item af of je het echt nodig hebt of dat je er blij van wordt. Nee? Doe het dan weg. Negeer het gevoel dat je iets misschien ooit nog eens nodig hebt. Hoe vaak zal dat het geval zijn? Wees sterk, dat ruimt lekker op.

gubi home moments 1pm

Minder prikkels

Heb je opgeruimd, denk dan eens aan alle andere prikkels. Lawaai, geur, kapotte spullen, viezigheid. Dat kan je allemaal uit balans brengen. Waar erger je je aan? Nieuwe gordijnen, een mooi karpet, kunst aan de muur of zoiets simpels als viltdoppen verbeteren de akoestiek en onderdrukken lawaaiprikkels. Gooi een plaid over een lelijke stoel. Zet een vaas met (kunst)bloemen op die lelijke plek van je eettafel. Verzin eenvoudige oplossingen om ergernissen in je woonomgeving te verminderen. Is het een lange lijst? Maak dan in ieder geval een planning hoe en met wie je dit gaat aanpakken. Ook dat is een goed begin.

13

Kleuren en materialen

Kies voor zachte en natuurlijke kleuren. Die geven een ruimte direct een rustige uitstraling. Denk aan beige, lichtgrijs, zachtgroen of oudroze, kleuren die mooi in je interieur blenden en de rust behouden zonder saai te worden. Heb je behoefte aan felle kleuren? Voer deze dan gerust toe, het liefst in verschillende schakeringen van de kleur waardoor de kleur aanwezig is maar niet te veel overheerst.

Ook natuurlijke materialen zorgen voor rust. Zij brengen je dichter naar de natuur. In de natuur is er nooit chaos, alle kleuren en materialen combineren probleemloos op een aangename manier.




Verminder schermtijd en relax

Hoe goed je je best ook hebt gedaan, als je telefoon blijft piepen is alles voor niks. Zet hem op bepaalde tijden gewoon uit – net als je tv – en zoek ander vermaak. Een puzzel of spel, maak een tekening of muziek, probeer een nieuw recept uit, ga een goed gesprek aan met een glas wijn erbij. Of begin met wegwerken van je lijstje met ergernissen.

5 klein

Goede verlichting

Licht levert een belangrijke bijdrage aan mindful wonen. Uiteraard vooral in de lange wintermaanden. De kleur en sterkte van het licht zijn belangrijk, maar ook de verdeling van het licht in de ruimte. Sfeerlicht zorgt voor warmte en gezelligheid en basisverlichting zorgt voor functionaliteit. Met goede dimmers kun je de verlichting aan het moment van de dag en de tijd van het jaar aanpassen.

cph-25-round_910x1100_brandmodel
9

Kom je er ondanks deze tips niet helemaal uit of heb je vragen. Onze interieurdesigners denken graag mee hoe jouw woonruimte mindful gemaakt kan worden.

Meer inspiratie? Lees onze andere blogs.