Amsterdammer Kast Pastoe
Amsterdammer Pastoe

/ Pastoe

Amsterdammer

De Amsterdammer is al vanaf 1978 in de Pastoe collectie. Het is een ontwerp van Aldo van de Nieuwelaar. De kast heeft vele prestigieuze prijzen gewonnen en kan in diverse musea gevonden worden.

​De kast heeft de vorm van een Amsterdammertje, het paaltje dat het straatbeeld van Amsterdam bepaalt. Aan dit paaltje heeft de kast zijn ronde bovenkant te danken. De A’dammer kast van Pastoe is er in verschillende breedtes en in diverse kleuren.

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over dit product, zoals de maten?
Neem dan contact met ons op!

Stel je vraag

Amsterdammer Twist Pastoe
Kast A'dammer Pastoe

Over de Amsterdammer

Als je aan de A’dammer begint is dat voor een hele lange tijd. Soms moeten er onderdelen vervangen worden, of planken toegevoegd, maar hij vindt steeds weer een nuttige plek in huis. De rolluiken kunnen vervangen worden, of een andere kleur gegeven. Het is een goed voorbeeld van een kast die tijdloos blijft.

De A’dammer twist is de laatste editie van dit beproefde ontwerp. De kast kent diverse indelingen, met of zonder wijnrek. Zoals alle modellen kan hij in duotone gespoten worden, dan toont de kast anders open dan gesloten. De A’dammer is te verkrijgen in verschillende hoogtes 170 cm, h205, h221 en in h240. Daarnaast zijn er drie breedtes (37, 55 en 74 centimeter) en voeg daar nog eens talloze kleuren aan toe. Je snapt dat je met de Amsterdammer kast een meubel op maat krijgt. Het is een ideale kast voor in huis, maar hij kan ook perfect op kantoor worden toegepast.

Amsterdammer Kast Pastoe
Amsterdammer Kasten kleuren Pastoe

Over Pastoe

Pastoe is een oer-Hollands merk dat vooruitstrevende en eigentijdse meubels produceert met aandacht voor traditionele en ambachtelijke kwaliteit. Gestart in 1913 als kleine timmerfabriek. En nog steeds maakt Pastoe prachtige kasten. De Pastoe Amsterdammer serie – al vanaf 1978 in de collectie van Pastoe –  is misschien wel het bekendste model van dit merk. Direct te herkennen aan de geribbelde deur die je naar boven kunt schuiven en aan de achterkant van de kast verdwijnt. De kernbegrippen van Pastoe zijn eenvoud, tijdloosheid, kwaliteit en ambacht en dat is duidelijk terug te zien in de collectie. Het verleden is een inspiratiebron en tegelijkertijd de verplichting om continu te blijven investeren in kwaliteit en vormgeving.

Cees Braakman is een ontwerper die van 1945 tot 1978 aan het hoofd van het Pastoe-ontwerpteam stond. Na de tweede wereldoorlog is hij in Amerika Amerikaans Design en productieprocessen gaan bestuderen. Braakman raakte geïnspireerd door het werk van Charles en Ray Eames en introduceerde de eerste moderne ontwerpen bij UMS PasToe. Hierbij werd gebruik gemaakt van de gebogen plywood technieken. Reizen was een grote inspiratiebron. Reizen naar Amerika maar ook naar Japan, waaruit de Japanse Serie is ontstaan.
Het beroemdst is Braakman waarschijnlijk geworden om zijn draadstalen eetkamerstoelen. Deze stoelen waren geïnspireerd op de stoel van Ray en Charles Eames. De stoel werd de SM05 genoemd. Het tijdloze ontwerp maakt de stoel bijzonder. De draadconstructie geeft de stoel een ruimtelijk effect en de rugleuning zorgt voor een comfortabele zit.

Samen met Tomado is deze beroemde stoel ontwikkeld. Waar TOMADO in 1982 ter ziele is gegaan bestaat de Pastoe nog steeds. Vandaag de dag zijn nog veel producten van Cees Braakman, waaronder de draadstoelen, in productie.

 

Roze amsterdammer kast pastoe
Aldo van den Nieuwelaar

Over de ontwerper

Aldo van den Nieuwelaar

1944 geboren te Tilburg
Begint zijn carrière bij architectenbureaus als van Spier en Lammersen Amsterdam en Premsela Vonk Amsterdam, vanaf 1968 eigen bureau. Eerst in Amsterdam, later New York en Airole (Italië). Aldo van den Nieuwelaar is een systematisch modulair ontwerper. Gekarakteriseerd door een geometrische abstractie, door een systematische aanpak en door een minimaal gebruik van beeldmiddelen komt hij tot een verstilder, anoniemer en beter product dat langer stand houdt. Niet te modisch. Hij gelooft in evergreens.

 

Get inspired

logo-pastoe

Pastoe

The Storage of your life